Ok, Lets start...
Bahan-bahan:
Bahan A
Sedikit jintan manis
Segengam cili kering (direndam air panas dulu)
1 inci kunyit hidup
Belacan
Bawang putih dan bawang merah
Halia
Bahan B
Tomato
Bendi
Daun kesum
Air asam Jawa
Ikan Pari/ Ikan kembung
Cara penyediaan
1. Kisar bahan A sehingga halus
2. Kemudian, masukkan bahan A ke dalam periuk dan masak. Masak sehingga minyak naik. Kemudian, masukkan sekali serai dan daun kesum.
3. Setelah mendidih, masukkan air asam jawa. Panaskan sehingga mendidih.
4. Kemudian, masukkan ikan. Setelah ikan masak, masukkan tomato bendi. Masukkan sedikit garam dan bahan perasa. Setelah mendidih, tutup api dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment