Ini post dan juga resipi pertama saya. Resipi kali ini adalah kek triffle buah campuran.
Segala langkah-langkah dan pantang larang semasa buat kek ini akan saya sertakan sepanjang penulisan resipi ini.
Selamat mencuba!hee :)
KEK TRIFLE BUAH CAMPURAN |
(2 adunan-untuk 20 orang makan)
2 buah kek gulung ( perisa pandan/coklat/oren-boleh didapati di pasaraya Giant etc)
2 tin susu cair
400 ml air
8 sudu besar tepung kastard jenama Nona. (Jenama lain saya pernah try, tapi tak sesuai sebab agak lembik dan akhirnya kek hancur)
12 sudu besar gula (boleh kurangkan sekiranya mahu kurang manis)
4 sudu teh esen vanilla
1 tin buah campuran
4 biji kiwi (optional)
1 tangkai aggur (opotional)
1 kotal jelly jenama Nona (perisa strawberry)
sedikit pewarna dan perasa strawberry
CARA PENYEDIAAN:
1. Susun kek gulung didalam bekas kaca seperti dibawah...
2. Renjis air buah campuran keatas kek gulung yang disusun tadi, untuk biar kek lembap.
3. Kemudian, campurkan susu cair, air, tepung kastard, gula dan esen vanilla di dalam periuk. Kemudian masak atas api sederhana sehingga bancuhan kastard menjadi agak pekat. *Jangan terlalu pekat, sekiranya terlalu pekat, ia akan bergumpal diatas kek dan menjadi tak lawa*
4. Selepas itu, terus tuang bancuhan kastard keatas kek gulung tadi dan biarkan seketika pada suhu bilik supaya kastard keras.
5. Setelah keras, susun buah campuran + kiwi +anggur diatasnya.
6. Selepas itu, panaskan serbuk jelly didalam periuk mengikut sukatan seperti dikotak. Setelah siap, tuang jelly (masih panas) keatas buah campuran yang disusun tadi
p/s: Sedap sgt tau dimakan time sejuk..nyum2...hee
No comments:
Post a Comment